TV Repair Made Easy

By on September 12, 2009



Likes(3)Dislikes(0)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...








105 Comments

  1. Carlos Donate

    April 27, 2011 at 3:27 pm

    Need a flyback for a Aiwa color TV model f2100. he actual part number is 8-598-856-00.
    Do you have and if so how much does it cost?

    Likes(0)Dislikes(0)
  2. admin

    April 27, 2011 at 7:31 pm

    HI Carlos,

    Sorry i do not sell flyback. Try http://www.hrdiemen.es

    You can ask if there is any replacement flyback

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  3. kogeekyaw

    May 23, 2011 at 10:06 am

    i am tv repairer man in myanmar. my problem is no picture, osd ok in panasonic plasma th-p42a2s. how can i get to do?

    Likes(0)Dislikes(0)
  4. admin

    May 27, 2011 at 11:47 pm

    HI Kogeeyaw,

    Did you try to test on other input like running from a dvd player? If the problem is still the same then either the main board or logic board have problem.

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  5. ocer francis

    June 8, 2011 at 10:00 am

    guten tag! i have a jvc-25va15, stnd-b+ 125v and stable but wen power on it drops and relay starts to pump sounds like "tik-tik" then few sec led red blinks......pls help...thanks ,,,,:-)....

    Likes(0)Dislikes(0)
  6. admin

    June 9, 2011 at 9:08 am

    Hi Ocer,

    It can be the Flyback or yoke coil have shorted. try use the link below to isolate:

    http://www.scribd.com/doc/2957819/TT204-Identifying-television-SMPS-problems

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  7. bijoy

    July 25, 2011 at 12:22 pm

    Thank you. from kerala India

    Likes(0)Dislikes(0)
  8. Kasim

    August 21, 2011 at 8:25 am

    Hi sir,
    my philips 14PT2115/94 have some problem. The set comes on(only red led) but turns off the led immediately. When 40w bulb is connected at b line it will have steady 110v.. I can hear a tic-tic-tic sound comming from flyback transformer initially after some seconds later a very low whine sound.. All 3 cathode geting 225v and heater is turned to red(i didint get any voltage at 10th pin of fbt when multimeter in dc range). 25 volt from flyback is ok. When i turned off a white light(i think a horiz line) in the screen is seen. Can you please help me to solve it?

    Likes(1)Dislikes(0)
  9. Kasim

    August 22, 2011 at 5:17 am

    Sir now i tested it further. 110v,25v,9v,5v are o.K. The microcontroller is geting little hot. Some transistors near microcontroller becomes open circute. The hor drive sig is fed from microcontroller. Do u think microcontroller is bad or sorrounding components is bad. Why these transistors open

    Likes(0)Dislikes(0)
  10. admin

    August 24, 2011 at 7:17 am

    HI Kasim,

    Make sure the microcontroller IC is receiving 5 volt and not more than that. If the microcontroller still hot then yes it have problem and need to be replaced.

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  11. KETAN

    September 4, 2011 at 2:44 am

    Sir, My HCL HCM782M CRT MONITOR TROUBLE WITH hori. width and ver. width not set dispaly moves leftside top on monitor please give me proper solution

    Likes(0)Dislikes(0)
  12. admin

    September 5, 2011 at 8:52 pm

    HI Ketan,

    Sorry i do not understand your meaning. could you elaborate again?

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  13. ketan

    September 20, 2011 at 12:27 am

    Sir, Thanks for your kind reply. I realy appreciate it , here I am again mentionning my prblem.
    My monitor ( HCM 782M) display has sifted to upside due to that
    there is a black bar at the bottom of the screen. I also tried the OSD controls for auto confing but the problem remains the same.I have tried vertical align and centre setting but still no result.

    Likes(0)Dislikes(0)
  14. admin

    September 20, 2011 at 9:39 pm

    HI Ketan,

    Please send to me the photo of the problem to jestineyong(at)electronicrepairguide.com

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  15. Abrar

    September 21, 2011 at 11:21 pm

    Hi dear Sir
    My colour tv every thing is ok but no sound please help me

    Likes(0)Dislikes(0)
  16. admin

    September 22, 2011 at 8:55 pm

    HI Abrar,

    What about playing a disc using dvd player- is there sound? Make sure you check if the audio ic is getting any good supply voltage.

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  17. Abrar

    September 24, 2011 at 5:00 am

    Sir, Thanks for your kind reply.Your are my Bast teacher.Bunder of Thanks for you Sir

    Likes(0)Dislikes(0)
  18. Abrar

    September 24, 2011 at 5:11 am

    Sir my china colour tv use in ic la76810, la863532c 55k9,la78040,utc2003
    Sir sound is ok pic ok but No RASTER.Sir Please repair tips give me.

    Take care you self.

    Likes(0)Dislikes(0)
  19. admin

    September 26, 2011 at 2:19 am

    HI Abrar,

    Does your tv have high voltage? What about the g2 voltage? what is the value?

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  20. Abrar

    September 26, 2011 at 3:48 am

    Hi Sir,
    Sir my tv this postion.
    ______________________
    ______________________
    ______________________
    ______________________
    ______________________

    Sound is ok Osd is ok but no Raster
    china colour tv use in ic la76810, la863532c 55k9,la78040,utc2003

    Take care you Self.

    Likes(0)Dislikes(0)
  21. kgotso

    November 4, 2011 at 2:23 pm

    Good day sir YONG.i have a 54cm tv but one of the disc cap is burned from the main circuit i cant know the readings,can u help me sir?

    Likes(0)Dislikes(0)
  22. Haiqal

    November 4, 2011 at 4:34 pm

    hi sir,
    is it possible to enable Teletext service on Philips tv model that dont have teletext function?apparently my tv's remote control have those buttons (for teletext)but in instruction manual, my tv dont have ability to view teletext service..hope u can give me some information on this matter. thanks.

    Likes(0)Dislikes(0)
  23. admin

    November 5, 2011 at 2:40 am

    Hi Kgotso,

    Sorry i do not keep schematic thus i would not know the value. Where was the capacitor located? Any other components burnt beside the capacitor?

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  24. admin

    November 5, 2011 at 2:41 am

    HI Haiqal,

    Sorry i have no information on the question. try post your question in the eserviceinfo.com forum.

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  25. Anoop S

    January 15, 2012 at 2:51 pm

    Sir.
    TCL indian Make CRT tv. Problem: Sound OK, But No Display.
    RGB voltage 52V, Picture Tube on sound nothing, no filament.

    Likes(0)Dislikes(0)
  26. admin

    January 15, 2012 at 2:54 pm

    HI Anoop,

    Could it be the flyback not energized? If the flyback is not working there will be no high voltage. NO HIGH voltage means no display?

    Jestine

    Likes(0)Dislikes(0)
  27. rasalo

    March 24, 2012 at 3:38 am

    Hi sir,
    my philips 21PT2110/69R have some problem. there is no picture ( blue screen ) the menu is OK. I can use menu to change channel, the sounds OK for video in and not ok in tv mode.
    Can you please help me to solve it?

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      March 27, 2012 at 10:32 pm

      HI Rasalo,

      Do you mean the TV can run on a DVD player but when run on tv mode (aerial) it displayed blue screen?

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  28. ravi sharma

    May 7, 2012 at 4:23 am

    sir,what is the solution to stop picture tube leakage where the eht cap fix

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      May 7, 2012 at 9:07 pm

      Hi Ravi,

      If the tube already broken and have leakage there is nothing can be done sine the air already went into the tube.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  29. ravi sharma

    May 7, 2012 at 4:29 am

    sir,im a tv service personal i have a t-serietv using ic 76818aretrace lines come on the screen and no display  tell me how to find out the problem

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      May 7, 2012 at 9:08 pm

      Hi Ravi,

      Have you check the G1 and G2 line voltage? Sometimes if a tube is weak it also could produce retrace lines.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  30. Sushil Rajbasnhi

    May 7, 2012 at 10:27 am

    sir , please help me
    ONIDA  Color Tv   model no. C114ELITG
    M37160MAH-068PF ( micom )
    M61266 ( Croma poss. )
    TDA 7449D ( Sound Pross.)
    TDA 78040 ( Vertical )
    STR  G 8656 ( SMPS )
    This set  is one channel show  
    33+ volt , clk, data, B+ ( 5+) , agc ,  Is ok
    New tuner install  And Auto scearching  All Channel shows But 30 minutes  or 45 minutes after
    show a one channel
    please help me  Mail me :  sushil91077rajbanshi@gmail.com
     

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      May 9, 2012 at 4:53 am

      HI Sushil,

      It could be the problem of a corrupted eeprom data. if you could get the service manual and enter into the service mode you can try check if there is any setting for this function.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  31. russel t.

    May 20, 2012 at 1:27 am

    Good day sir,
    I have a samsung 20" crt TV. It has no power. Before it has only horizontal line in the middle. I replace Vert. IC but no luck. I accidentally shorted  after resoldering the board one transistor in the Power supply section. Wheb I power it on, first it has horizontal line in the midle (just like before) but after a minute the TV shut off then I open and look at the board I found what i accientaly shorted. I replaced it and the zener diode beside it that is open. Until now its no power . what should I do next?

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      May 21, 2012 at 8:46 am

      HI Russel,

      Just replace everything back to normal till you see the one horizontal line. The one horizontal line could be the caused of bad supply voltage or even open vertical yoke coil. You may also need to locate the exact schematic to repair it.

      Jestine

      Likes(1)Dislikes(0)
  32. Vishwash Rathod

    May 20, 2012 at 4:47 am

    Hallo Sir,
      My TV shows like scope screan. Verticle Ic LA 78040B. What should I do?
    Vishwash Rathod

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      May 21, 2012 at 8:50 am

      Hi Vishwash,

      if you have replaced the vertical IC then try check the supply voltage. It has to have a good and stable VCC supply.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  33. Russel

    June 3, 2012 at 1:08 am

    yeah I found one fusible resistor that should be one ohm but has no resistance anymore and replaced it with a good one. After that, the voltage of B+ became 125V from 17.5V (before the replacement of the said fusible resistor). Now I was wondring why it isnt still powering on. There is no voltage output from flyback (heater, 27.5V and 16.5 V).There's no light from filament. The 16.5V from fyback is connected or supply input to KA7809 and KA7812. I wasnt able to find a schematic diagram from net. Anyway its samsung 20" ct-2196 C200NR chassis. Tia

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      June 3, 2012 at 4:25 am

      Hi Russel,

      There could be a missing pulse signal to the base of HOT. You need to test this using a scope.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  34. Russel

    June 3, 2012 at 9:22 am

    Hello sir Jestine!
    I forgot to add that the power timer LED indicator blinks 10x after pushing power ON button

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      June 4, 2012 at 3:25 am

      Hi Russel,

      In that case, one has to get the manual to see the error message otherwise it will consume time to guess where the problem is. It can be shorted components in the secondary circuit or corrupted data in either the MCU or the eeprom IC.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  35. shijo

    June 12, 2012 at 12:38 pm

    h isr m61266 diagram and pin voltt

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      June 12, 2012 at 10:08 pm

      Hi Shijo,

      You can try below:

      http://www.datasheet4u.net/datasheet/M/6/1/M61260BFP_ETC.pdf.html

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  36. razel dela cruz

    July 4, 2012 at 4:04 am

    hi sir, my china tv board has no secondary voltage when power up.whta's the cause of this problem?tanx

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      July 4, 2012 at 9:12 am

      HI Razel,

      It can be any problem from shorted semiconductors to open resistors. Is there supply voltage to the power ic?

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  37. SANTOSH

    July 28, 2012 at 12:32 pm

    HI SIR
    MY PROBLEM IS
    NO PICTUER NO BACK LIGHT BUT SAUND OK
    MODEL VIDIOCON INTEGRA 42 PLAZMA

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      July 29, 2012 at 10:38 am

      Hi Santosh,

      It could be the problem in the y or z sus board. I suggest that you check all the supply voltage to the ICs in those boards. By the way Plasma tv does not have backlight.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  38. Anoop

    August 9, 2012 at 10:17 am

    Sir,
    SHARP CRT TV, complaint was http://www.youtube.com/watch?v=3TuVCr7a7CM       (in this video, is not a my tv), pls help me

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      August 10, 2012 at 8:29 pm

      Hi Anoop,

      Try check the supply voltage to the vertical ic. Sometimes the vertical have two supply voltages one is positive and the other one is negative. if all check to be good inclusive of the corresponding components then direct replace the vertical output ic and retest.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  39. Anoop

    August 10, 2012 at 9:01 pm

    sir 
    Vertical ic supply vcc is +25 V, Vertical ic replaced it, but no result.
     

    Likes(0)Dislikes(0)
  40. Anoop

    August 10, 2012 at 9:07 pm

    Sir, 
    Vertical       IC    VCC     is  25V,  vertical ic replaced it, but no Result
     sir pls explain your earlier comment  "Sometimes the vertical have two supply voltages one is positive and the other one is negative"

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      August 10, 2012 at 11:56 pm

      Hi Anoop,

      The positive voltage is for the top portion and the negative is for the bottom portion. Since your Tv complaint was missing below portion thus you may need to download the ic datasheet to check if the ic will run on negative supply.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)
  41. Sam

    October 18, 2013 at 6:55 pm

    La 7832 IC a vertical output. Does this have an oscillator w/in.On the diagram for vertical I see NFB and ramp signal. What are these.
    Thanks.

    Likes(0)Dislikes(0)
    • Jestine Yong

      October 19, 2013 at 9:28 pm

      HI Sam,
      It does not have oscillator because the oscillator ic signal is coming from LA7820. Not sure what is NFB but Ram signal means a circuit that generates a sweep voltage which increases linearly in value during one cycle of sweep, then returns to zero suddenly to start the next cycle.

      Jestine

      Likes(0)Dislikes(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>